Editors maakt bij vlagen bevlogen debuut in Ziggo Dome

11. July 2017 muziek 0

Het gaat goed met Editors. Na een uitverkochte Gashouder eerder dit jaar waren de heren anderhalve maand later ook nog eens de zaterdag-afsluiter op Lowlands. Twee maanden verder en er staat alweer een grote Editors-show voor ons klaar: tijd voor de Ziggo Dome. Check snel de review en foto’s!

Eerder dit jaar kwam de band met de vierde plaat, ‘The Weight of Your Love’. Grappig genoeg zit de band stiekem in een Coldplay-flow; het debuut was voornamelijk gitaar georiënteerd, bij tweede album ‘An End Has A Start’ nam de piano een meer aanwezige rol in, de derde plaat was dan opeens een extreme synthesizerplaat, en bij album nummer vier horen we wat orkestrale geluiden terugkomen, zij het minder aanwezig dan bij de band van Chris Martin en consorten. Wij zijn benieuwd wat dit live ons brengt.

Support was er deze avond in de vorm van de Belgische band Balthazar. Na het uitkomen van debuutplaat ‘Applause’ ging het snel met deze Vlamingen, en terecht. De mix van strakke beats, heerlijke baspartijen, goede samenzang en de toch wel vreemde aanwezigheid van viool zorgde ervoor dat de band gelijk op de kaart stond. Helaas maakten ze de verwachtingen niet helemaal waar met opvolger ‘Rats’, dat flink in diversiteit heeft ingeboet en over het geheel wat saaier aandoet dan ‘Applause’. Vanavond speelt de band voornamelijk nummers van het laatste album, wat begrijpelijk doch jammer is. De zaal gaat nauwelijks mee, maar dat gebeurt dan ook helaas zelden bij een voorprogramma. Wat wel te prijzen valt is dat ze de sound een beetje opgekrikt hebben tot stadion formaat; de gitaar en bass-drum staan harder in de mix waardoor ook het materiaal van ‘Rats’ redelijk in de oren klinkt. Alleen bij afsluiter ‘Blood Like Wine’ gaat het publiek enigszins mee, wellicht omdat de Belgen de woorden ‘Raise your glass’ wel erg vaak herhalen. Voor de fans: in februari keert de band terug naar Nederland.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *