Het afsluiten van een opstalverzekering

23. February 2018 blog 0

Een opstal verzekering is een verzekering voor jouw woning. Met deze verzekering kan je schades laten dekken die veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld brand. https://opstalverzekering.org/Wat-is-de-Betekenis-Woonhuisverzekering/ In zo een dergelijke situatie kan er veel schade zijn aan jou huis. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Het is dus altijd verstandig om een opstalverzekering te hebben.

Is het verplicht?

Volgens de wet is de verzekering niet verplicht. Maar vaak wordt dit wel gevraagd door de woningeigenaar, hypotheekaannemer o.i.d. Ondanks dat het niet verplicht is, is de opstalverzekering natuurlijk wel erg handig om af te sluiten, omdat de kosten zeer hoog kunnen oplopen.

Bij huurwoningen en appartementen liggen de zaken net iets anders.

Huurwoningen

Als je een woning huurt is de opstalverzekering vaak al geregeld door de woningeigenaar. Deze hoef je dus niet nog zelf af te sluiten. Bij het huren van een woning moet je wel letten op de ramen, omdat deze meestal niet worden meeverzekerd in een opstalverzekering. Deze kan je dan opnemen in de inboedelverzekering. Ook moet je letten op eventuele verbouwingen, omdat deze niet worden opgenomen in de opstalverzekering. Ook dit kan je dan verzekeren via de inboedelverzekering.

Appartementen

Bij appartementen heb je te maken met een vereniging van eigenaren VvE. Als je in een appartementencomplex woont is het verstandig om te kijken of deze ook bij jullie aanwezig is. Zo ja, dan hoef je je niet meer te bekommeren om de opstalverzekering. Als je in je appartement iets bezit van hogere waarde in vergelijking met de andere appartementen kunt u deze meeverzekeren in je inboedelverzekering. Dat komt omdat de opstalverzekering slecht tot een bepaalde waarde verzekerd.

Als de VvE niet actief is kan je deze activeren samen met een aantal andere bewoners van de appartementencomplex. Als dat niet lukt, of niet mogelijk is kan je altijd zelf een opstalverzekering afsluiten.

Vergelijken

Om de juiste opstalverzekering af te sluiten kun je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Dat kan je gemakkelijk online doen. Binnen enkele minuten heb je dan een overzicht waarin je de verschillen en overeenkomsten in prijs, voorwaarden etc ziet. Een handige tool om de keuze te maken dus!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *