Black Rebel Motorcycle Club imponeert Tivoli

11. February 2017 muziek 0

Het Amerikaanse Black Rebel Motorcycle Club staat bekend om zijn intense liveshows. Zondagavond streek de band neer in een broeierig Tivoli.

Het Groningse Vox Von Braun heeft de eer om het publiek op te warmen. De stijl van de band is moeilijk te begrijpen, het is een combinatie van blues, rock en grunge met een flinke vleug sixties invloeden. Hoewel er vaak door de voorprogramma’s heen gekletst wordt staat het publiek nu aandachtig te luisteren. Het is duidelijk dat deze band niet als opvuller dient maar met waardering wordt ontvangen.

De vorige keer dat Black Rebel Motorcycle Club in Tivoli stond in 2010 was de vader van bassist Robert Levon Been, die geluidsman was van de band, enkele dagen daarvoor overleden op Pukkelpop. Dit was destijds de basis voor een intens concert wat grote indruk maakte op de hele zaal. Gelukkig kan de band dit keer onder andere omstandigheden het podium betreden. Begin dit jaar kwamen ze met hun zevende plaat Specter at the Feast.

De band bestaande uit een bassist, gitarist en een vrouwelijke drummer openen met een nummer van de nieuwe plaat genaamd Hate the Taste. Opvallend genoeg gooien ze daarna hun bekendste nummer Beat the Devil’s Tattoo erin. Ze vervolgen met een ode aan Been’s overleden vader door het nummer Let the Day Begin van The Call te spelen, de band waar zijn vader in speelde.

Hoewel ze net een nieuwe plaat hebben uitgebracht spelen ze opvallend weinig hiervan en maken een goede combinatie van de zeven albums die ze uitgebracht hebben. Hiermee is het niet alleen een trip down memory lane ,maar ook langs verschillende muzikale stijlen want BRMC houdt wel van experimenteren binnen de Amerikaanse traditionele stijlen. Ain’t no Easy Way van het album Howl is bluesy met twee slide gitaren als basis terwijl andere nummers weer schuren tegen rock of folkmuziek. Dit houdt een optreden van BRMC ook altijd spannend omdat je steeds weer in een andere stijl terecht komt.

De band heeft de naam lange sets te spelen en ook in Tivoli komen ze aan een ruime twee uur. Dit heeft wel als resultaat dat het af en toe een beetje voortkabbelt. Middenin de set verzwakt de aandacht van het publiek als Been een paar akoestische nummers speelt maar dit pakken ze snel weer op door een paar stevige nummers erin te gooien. Openingstrack Fire Walker van het nieuwe album zorgt voor de opmaat van een stevig einde waarin door het publiek nog even voorzichtig gemosht wordt bij de laatste nummers. Bij Whatever happened to my Rock ‘n Roll van hun eerste album komt het tot een hoogtepunt waarbij het publiek de opgebouwde spanning eruit kan gooien. Ze sluiten af met Spread your Love, tevens van het eerste album.

Als ze het podium verlaten is het publiek er nog lang niet klaar mee. Ze komen nog terug voor twee toegiften waarvan Shuffle your Feet van Howl de eerste is. Dit hypnotiserende nummer met de opvallende zin “Who knows if I’ll see you again” past perfect in de opbouw van de climax van de toegift. Met Sell It van hun nieuwste album zit de show er dan echt op. Gelukkig waren de omstandigheden voor de band deze keer anders en konden ze laten zien dat ze een goed gebalanceerde show kunnen geven.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *